Respektlöst

Igår var det minitriathlon i stan, dvs en tiondel av lördagens Ironman, då det är många, många som ställer upp i kraftprovet som heter duga. Alla deltagare simmar 5,2 km, cyklar 18 mil och springer 4,2 mil på en och samma dag, och i följd! Igår var det alltså ”bara” 520 m simning, 1,8 mil cykling och därefter 4,2 km löpning. Redan gårdagens lopp är mer än jag skulle klara av.

Tävlingarna för med sig att det blir vissa hinder i trafiken. Några vägar är stängda för deltagarnas säkerhet. Inte långt från här jag bor går en stor väg som var avstängd under ett antal timmar igår kväll. Vakter fanns på plats och lotsade de bilar som ville komma över vägen. Under tävlingen gick det självklart inte, eftersom det kom cyklister från två håll, de som var på väg för vändning och de som redan hade vänt. Jisses, de första, vilka cyklar de har! Är det cyklar? Färdmedlen surrar, cyklisterna sitter fram på spetsen av sadeln och hjälmarna ser ut som rymdkepsar. Jag såg att några som troligen ska tävla på lördag tog en träningsrunda på cykel igår.

Fungerade det med trafiken då? De flesta accepterade att det var avstängt, de vände så snällt och hittade troligen en annan väg, men, men några gjorde det inte. En dam i en stor vräkig Mercedes skrek på bruten svenska att hon skulle bara över till auktionsfirman och tillbaka igen. Det var någon minut före start så damen släpptes över, och tillbaka. Mitt i tävlingen kom en Volvo som inte accepterade att han inte fick köra över. Vakten fick hoppa åt sidan och sen körde Volvon helt fräckt över först ena vägbanan och sedan nästa vägbana, då han vara såå nära att få en cyklist på motorhuven! Respektlöst! Jag frågade vakten vem det var och då sa han att det var en temperamentsfull ”utlänning” som bodde på andra sidan vägen, ivrigt påhejad av sin dam som var passagerare. Hur svårt hade det varit att parkerat bilen och gått över vägen genom gångtunneln som inte var långt borta, och sen hämtat bilen när avspärrningen upphört några timmar senare?

På lördag är det tävling igen. Alla bilister, planera ert körande, ta cykeln, bussen eller promenera! Tävlingen har funnits under ganska många år vid det här laget, så problemet med avstängning av vägar är ett återkommande fenomen. Respektera de tävlande! Gå ut och heja på dem där de svischar fram, och särskilt de som kommer längre bak i leden. Det kan vara ditt hejande som gör att de orkar lite till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s