Så var denna dagen förstörd

Dagen som började så bra, en lugn och fin morgon med sol och härligt försommarväder. Jag tog bilen för en tur över sundet. På andra sidan bron, på den långsmala ön körde jag neråt. Det var frodigt grönt och rapsfälten lyste skarpt gult. Jag hade kommit till den bördiga Mörbylångadalen. Där är jag född och uppväxt på en gård. Min pappa dog alldeles för tidigt. När han dog var mamma så generös så hon gav gården till den som ska vara min bror. Jag ville då ha ut min laglott. Det fick jag, men den tog brodern tillbaka när mamma dött. De hade varit så fiffiga så de skrivit en revers på beloppet som skulle återbetalas efter mammas död, med ränta självklart.

Brodern sålde sedan jorden som hörde till gården och det sägs att han fick 10 miljoner kronor. Även mamma var född på en gård, en gård som hon ägde tillsammans med sin syster. Den gården var mindre och inte lika bördig men lika fullt fick de nästan två miljoner var kvar när skatten var betalad. När mamma dog fanns inte mycket kvar av de pengarna. Det enda hon hade köpt var några möbler, som min syster tog hand om eftersom de ändå tänkt köpa en soffa, och laminofåtöljen fick systern i födelsedagspresent. När mammas bo skulle redas upp kom brodern ihåg att han hade två reverser, den med laglotten och en annan på ett mindre belopp. Det hade kommit fram att brodern fått en rejäl slant, som skulle räknas av, men för att vi flickor skulle få så lite som möjligt, och i synnerhet jag, så kom han med en faktura på drygt 142000 kr för att han hämtat posten till sin mamma, för att han hade handlat till henne, klippt gräset osv. Han bodde granne med sin mamma.

Varför berättar jag nu allt detta, och vad har det med dagen att göra. Han är lika rik som tidigare och jag är lika fattig idag som jag var igår. Sedan jag kom tillbaka till Öland/Kalmar har jag regelbundet åkt till pappas grav och till min morföräldrars och min brors grav (inte han den rike utan han som tog sitt liv), och nu även min mammas grav. Jag har gjort det frivilligt och aldrig haft en tanke på att begära ersättning för bensin eller för de blommor som jag pyntat med. Efter tio år, och eftersom syskonen, som bor grannar (min syster fick min mammas hus) kör förbi åtminstone pappas grav flera gånger i veckan, så tyckte jag att de kunde ta över skötseln av gravarna. De bor på ön medan jag bor på fastlandet. Under några år hade jag dessutom ingen bil.

Jag vädjade först till brodern på ett vykort. Där fick jag kalla handen, kortet kom i retur med texten ”skaffa dig ett liv”!. Då vände jag mig till systern via mejl. Hon pyntade och gjorde fint på båda gravarna. Nu i dagarna fick jag veta att kyrkogårdsförvaltningen vill ha tag på någon som kan ta över gravrätten för min pappas grav. Mamma hade den tidigare men nu när hon är borta så behöver de ett nytt namn. Nu har jag på nytt mejlvädjat till systern att tala med sin bror. Jag befarar att det inte är intressant eftersom han inte får några pengar för uppdraget.

Därför var mitt ärende idag att titta till gravarna. Vid pappas grav såg det inte fint, men ok ut. Gravlyktan som min syster satt dit hade någon vänlig människa lagt bakom stenen. Vidare till nästa grav. Där såg förfärligt ut, överväxt och tre lyktor stod kvar. Mamma som var så noga med att det skulle vara fint och pyntat, hon vrider sig säkert i sin grav, och inser så fel hon gjort. Jag la alla tre lyktorna bakom stenen och putsade till så gott det gick. Tänk att det ska vara så svårt, att göra något lite för någon som gett dem som mycket. Jag var mycket beklämd och lite ledsen när jag körde därifrån. Givetvis hade jag med blommor som jag satte i vas, en på varje plats.

På vägen därifrån stannade jag och köpte ostar. Smaskiga ostar som görs på orten i ett litet mejeri och där varje ny ost som görs får en egen smak beroende på vad korna ätit.

Som om det inte redan var nog fick jag ett samtal från en myndighet som inte ger sig. De har fått för sig att jag lämnat fel uppgifter. Det har jag inte. Första gången skulle jag fylla i inkomst per månad. Nästa gång skulle jag fylla i arbetstid för två enskilda dagar, och tredje gången skulle jag fylla i antal jobbade timmar per månad. Det gäller inte mig utan en anställd. Det handlar inte om några stora belopp, men är man tillräckligt fyrkantig så går det inte in att alla inte har en fast månadslön. Fusk ligger inte för mig. Däremot far jag väldigt illa när andra fuskar. Då blir jag vass, en del säger bitter.

Det var vackert ute i naturen, vägrenarna lyste milt gult av alla gullvivor och på Alvaret blommade orkidésorten Adam och Eva.

I morgon är en annan dag, och förhoppningsvis en bättre dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s