Biotips

Jag läser inte bara böcker. Det blir ett och annat biobesök också. Film ska ses på bio, tycker jag. De två filmer jag sett nu är ”Girighetens pris” och ”Still Alice”, två väldigt olika filmer men båda var riktigt bra.

Det är vinter i ett välmående Norditalien. Finanskrisen står för dörren, och två familjers öden knyts samman genom en tragisk trafikolycka. En cyklist har blivit påkörd av en bil och skadats svårt. Men vem satt egentligen bakom ratten, och spelar det någon roll om förövaren är fattig eller rik? Bakom den stormrika familjen Bernaschi och den kämpande medelklassfamiljen Ossola framträder ett nät av lögner, lust och girighet, som hotar att förgöra båda familjerna.

Girighetens pris är en intensiv thriller om skuld och begär i en tid av hejdlös kapitalism och korruption. Italiens officiella Oscarsbidrag 2015.

Alice Howland är lyckligt gift med tre vuxna barn och ett hus på the Cape. Hon är en hyllad Columbia-professor på höjden av sin karriär när hon plötsligt märker en glömska som sakta kryper sig på henne. I takt med att förvirringen börjar skymma hennes tänkande och hennes minne börjar svika får hon en förödande diagnos: tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Som den oberoende kvinna hon är kämpar Alice med att behålla sin livsstil och leva i nuet, trots att hennes personliga jag långsamt skalas bort.

I huvudrollen återfinns Julianne Moore, som belönats med en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll. Hon har tidigare belönats med en Golden Globe (Drama) för sin rollprestation i filmen.

Texterna om filmerna är hämtade från SF Bio, och sammanfattar filmerna väl.

Resten av dagen blir det besök i verkligheten. Njut av dagen, här och nu!

Still Alice bygger på romanen Fortfarande Alice av Lisa Genova.

Lämna en kommentar