Hur tänker ni?

Den berättigade frågan ställde ”Samir” i gårdagens Uppdrag granskning. Som jag tolkade hans fråga så var det utifrån ”varför tar ni emot oss när ni inte kan ge oss ett drägligt liv”? Samir sitter fast i ett asylboende i Vänersborg. Så länge han inte får ett eget boende så får han heller ingen etableringsersättning och kan börja plugga eller söka jobb. För att komma runt det problemet finns det de som upplåter sin folkbokföringsadress. Alla som är folkbokförda på adressen bor inte där utan flyttar runt hos släktingar och vänner, en del får till och med betala för adressen. Någon betalade 500 kr per månad för att få vara skriven på en viss adress.

Ylva Johansson och Elisabeth Svantesson stod och skyllde på varandra, varför de byggts så få hyresrätter. I Vänersborg visade någon från kommunen stolt upp ett gammalt fint bankhus som skulle byggas om till bostäder, bostadsrätter. Det var inget problem menade kommunens representant, det blir en kedjereaktion, någon äldre som har ett hus, säljer det för att flytta in i bostadsrätten. Den som bor i en hyresrätt köper huset och lämnar på så sätt en hyresrätt till uthyrning. Ja, ja, ganska långsökt och inget stort antal.

Det är väl samma visa på de flesta ställen. Här i stan byggs det bostadsrätter överallt. Ett fåtal personer äger de flesta privata hyreshusen i stan. Vad jag förstår väljer de och vrakar vilka hyresgäster de vill ha. Ett välbeställt och välkänt par i stan sålde sin bostadsrätt för att i stället bo i hyresrätt. De ska sätta sprätt på pengarna. Hos en privat hyresvärd kunde de välja bland flera olika bostäder, så inte gäller samma villkor för alla.

Ja, hur tänker vi egentligen? Är det rätt att inte ha ett tak för hur många vi kan ta emot varje år? Vi kan inte ge alla en bra bostad och vi kan inte ge dem jobb. Inte heller vi som redan bor här kan få den bostad vi vill ha och alla får inte heller jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s