30 januari 1915

Ja, det är precis 100 år sedan någon som funnits i min närhet föddes. Hennes föräldrar bodde i USA, födde dottern och kom hem till Sverige och lämnade henne hos hennes morföräldrar. Där växte hon upp och trodde länge att hennes morföräldrar var hennes föräldrar. Det blev en sprallig tjej som alltid var full av upptåg, alltid var glad och alltid hade en nybakad kaka på köksbänken, oftast en toscakaka. När hon blev sjuk och medvetslös och utom alla räddning fick hon ligga en hel månad innan hjärtan stannade. Det var en förfärlig tid. Sjukvårdspersonal kom in och vände henne med viss intervall. Det var allt.
Idag tänder vi ljus och minns henne som hon var.

Apropå en svunnen tid, så har jag läst första delen av Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj. Den första boken handlar om 30-talet, då hon födde en dotter inom äktenskapet men tidigare än nio månader efter bröllopet, hur hon fick ha sin brudklänning (en grå historia) på alla kalas under den vintern. Boken var alltför detaljerad för att det ska bli flyt i läsningen, men jag har ändå börjat på den andra boken för att följa den lilla familjen framåt i tiden för att se om maken får bukt med sin alkoholmissbruk och deras vedermödor framåt i tiden.

Hittills har jag fått en pusselbit till min egen historia, tror jag i alla fall. Jag förstår varför någon blev behandlad som h*n blev av främst sina närmaste.

Äntligen säger säkert en del om att vi fått snö, ett puderlager som kanske blir mer, eller smälter bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s