Mera böcker och lite annat

När jag lämnade tillbaka Mörka platser på biblioteket hade jag Kranvridarna att hämta. Kranvridarna är Karin Brunk Holmqvists senaste bok. Som vanligt handlar den om ett litet samhälle, som kan vara var som helst i landet. Boken handlar om samhällets äldre personer, som i alla hennes böcker. I denna boken handlar det om syskonparet Edit och Hjalmar som bor tillsammans. Edit är tillsammans med tre andra damer med i en klubb som kallas för kranvridarna, och syftar på att vrida på kranen till en bag in box. Damerna provar viner en gång i månaden. I närheten av Edit och Hjalmar bor Greta, som är lite speciell. Greta bor ensam sedan föräldrarna dött. Greta och Edit dricker kaffe två gånger i veckan. När busslinjen in till närmaste tätort ska dras in blir det fart i det lilla samhället. Byalaget ordnar möten och kreativiteten flödar. Det börjar hända saker i det lilla samhället, men det blir aldrig ens småkul. Det här måste vara Karin Brunk Holmqvists sämsta bok. Jag drog inte på smilbanden en enda gång, men igenkänningen fanns där. Då jag själv är född och uppväxt på en liknande liten ort kan jag mycket väl känna igen personligheterna, och det var inte alls ovanligt att ett syskonpar bodde tillsammans livet igenom.

Jag kom ihåg att jag skulle kolla efter en bok av Björn Hellberg, och hittade en hel rad. Den första i raden heter Club Karaoke, den tog jag. Jag läser också projekt Rosie, en kul liten bok om Don som letar efter en fru, projekt fru!

Sen väntar jag på bokpaket, fyra till mig och en till Stellan, Krokodilen i bilen!

Grannen ovanpå har fortfarande barnen hos sig. Jag har inte hört några ytterligare höga röster. Vi träffades en dag i veckan, jag var ute på promenad och grannen kom med barnen i sittvagn. Båda barnen satt i vagnen. De tjattrade som små papegojor, i munnen på varandra hela tiden. Bekräftelsebehovet var stort. Flickan pratade om vad hon heter och visade sina fina skor. Pojken hade en massa frågor om min pappa och min farfar och min bil (jag har ingen bil). De var då på väg till Leos lekland.

Alla mina pelargoner, som jag satte om i våras, börjar nu blomma. Mina rosa pelargon har blivit två. Rosenpelargonen som jag fick av Sara börjar nu blomma i en vacker röd färg. Min pensépelargon är det knoppar i.

pelargon

På stickfronten håller jag på med torgvantar i turkosa färger. Jag vet att det finns någon som inte gillar turkos, men jag tycker det är en fin färg. Alla färger mellan blått och grönt är snygga, tycker jag.

En envis fluga har kommit in. Den, precis som katten, är där jag är.

FotbollsVM håller på, men matcherna blir färre eftersom det inte är så många lag kvar. Idag börjar Almedalsveckan. Fotboll och politik, mycket snack, varenda tevekanal sänder från båda ställena. Jag får hoppa mellan kanalerna, jag som helst och mest i vanliga fall ser på Svt 1.

Annonser

4 tankar om “Mera böcker och lite annat

 1. Bokpaket är härliga!
  Håller med om Kranvridarna! Björn Hellberg har massor av bra böcker, lite ojämn ibland, men för det mesta OK läsning. (Inget jätteläskigt.)

  • Bokpaket är bästa paketen. Diamanter, det får andra gilla!
   Jo, jag ser att Hellberg har skrivit massor av böcker. Den jag börjat i var lite knepig i början, men nu helt ok.

   • Han har också skrivit en helt fristående, lite historisk ”deckare” som var riktigt spännande, om jag inte minns fel. Dessutom tror jag att han har skrivit en barnbok också! (Förutom tennisböcker, han är visst tennisnörd…)

 2. Barnbok är kanske inget jag förknippar med Björn Hellberg, men men…. Han skriver precis som han talar. Jag får nog leta reda på den historiska deckaren för den jag nu har läst var så där, knepig i början, bra i mitten och sen höll inte riktigt slutet ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s