Nu ska vi vara snälla

Många använder en bitsk och ibland rentav elak ton, i samtal och i olika medier. Det kan vara befogat men kanske behöver vi inte kasta ur oss vad som helst rakt ut. Jag säger inte att jag är felfri, inte alls. Däremot tycker jag inte att jag måste vara korkad därför att jag kommenterar något som jag inte håller med om eller inte är intresserad av. Vi är alla olika och har olika intressen och åsikter om det mesta. Bara för att jag inte tycker som du behöver jag inte vara korkad. Jag kan vara det, men jag kanske inte är det.

De två herrarna som i sin podcast, som de senare tagit bort, kastat diverse sexistiska tillmälen över en kvinnlig kommunpolitiker, har hamnat i kylan. Killen som var VD för ett företag fick genast lämna detta, då företaget inte ville bli förknippad med VDs namn. Den andre killen gömmer sig bakom fasaden, ”jag är en outbildad kille som brer smörgåsar i en kallskänk”. Riktigt så enkelt är det inte. Vad de sagt är som jag förstår det, deras åsikt, hur många gånger de än tar avstånd från den nu. Hur många gånger de än ber om ursäkt är det ändå deras inställning till den kvinnliga politikern som de fört fram. Därför måste vi försöka hålla igen, vi måste inte basunera ut precis varje liten åsikt vi har, och definitivt inte angripa någon annan, som har en avvikande åsikt. Vi får ha olika åsikter, och vi får föra fram dem, men vi behöver inte bli påhoppade som korkade, om vi inte tycker precis lika som alla andra.

CIMG0343Hoppas alla blir glad av en blommande syren. Fortsatt trevlig fredag!

10 tankar om “Nu ska vi vara snälla

 1. Det du skriver är så sant så det borde alla begripa men jag har förstått att alltför många har lätt att ta till diverse invektiv då argumenten tryter. Sommaren skall väl vara här ,jag badade faktiskt i måndags men det var bara 13° så inte var det varmt precis. Idag blåser isande vind från nord.Önskar dig en trevlig helg med avkoppling på kolonilotten.

  • Det är så lätt att gömma sig och tro att vi är osynliga när vi syns mer än någonsin, överallt.
   Fy sjutton så kallt med bara 13 grader i vattnet, men jag antar att det kändes väldigt friskt efteråt. Det har inte varit någon värme här heller idag, med nordostlig vind. Trevlig helg till er också.

 2. När det gäller sociala medier och tonen där är det väl också så att det är lättare att tolkas och ”låta” bitsk och elak när man inte ser personen och hans/hennes kroppsspråk.
  Själv varnar jag för att jag är bitsk och elak på min blogg, direkt under fotot i överst i högerspalten, så då får man kanske vara beredd på det. I verkligheten – ja, för jag är ju inte Tofflan i verkligheten – är jag en snäll, omtänksam och rätt mesig person.

  • Det är säkert så att det är lätt att låtsas vara någon annan än den vi faktiskt är, när ingen varken ser oss eller vårt sätt att signalera. Jag har läst texten under ditt foto och accepterar till fullo att du inte är du i din blogg. Däremot kan jag inte vara någon annan än den jag är. Vi är olika, och måste så få vara. Det finns plats för oss alla.

   • Nja, fast riktigt så är det ju inte heller. Jag är ju Tofflan OCKSÅ. Och jag låtsas inte. Jag står för mina åsikter. Det jag menar är att den däringa Tofflan är modigare och kaxigare och mer självsäker än hon, den andra som också är jag.
    Så klart vi måste få vara olika, det har jag aldrig argumenterat emot!

   • Du är liksom två i en och samma människa, en som är lite modigare,kaxigare och mer självsäker än den andra, om jag förstår dig rätt. Det är kanske därför som du är en duktig skribent. Jag skulle aldrig kunna skriva något annat än torra fakta, så trist är jag.

 3. Jag uppfattar inte alls dig som trist! Jag uppfattar dig som en människa som har massor av ord inuti sig och massor att berätta om! När du skriver om vissa saker har du ett lite kortfattat sätt att skriva, men det är inte tråkigt eller dåligt för det. Tycker jag.

  • Vilka snälla ord, tack för dem! För länge sedan gick jag en kul 10-poängskurs i praktisk svenska. En av lärarna sa vid något tillfälle under kursen att jag skrev, precis som du säger lite kortfattat, och var mycket präglad av mitt skrivande i jobbet (byråkratspråket). Från ett brokigt liv finns det många bäckar att ösa ur.

   • Så lustigt att du nämner byråkratiska! Min blogg är en motreaktion mot alla år jag skrev byråkratiska. Eller försökte skriva begriplig svenska inom en otroligt byråkratisk organisation… 😛 (vi har mer gemensamt än vi tror…)

 4. Jag förstörde min handstil under tiden jag var protokollförare i domstol och mitt språk genom att skriva lagenligt. Ja, jag tror också att vi har en hel del gemensamt. Om ödet så vill ses vi nog så småningom irl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s