Våren – vart tog du vägen?

Var och vart, när ska det vara det ena och när ska det vara det andra. Någon i min närhet påpekar alltid när vart används fel. Våren – var är du? Det kan jag inte fråga eftersom den varit här men nu är på annat håll. I Norrland hade man sagt, vars är du? En av tjejerna på Smålandsnytt brukar säga ”och nu kommer rappått”! Rapport har inget med var eller vart att göra utan är ett exempel på dialekt.

Språkprofessor Lars-Gunnar Andersson får frågor till radioprogrammet ”Språket” i P1, och den vanligaste frågan är skillnaden mellan var och vart.

Och hur var det nu med ”var” och ”vart” – när ska de användas?

– ”Var” är befintlighet och ”vart” är riktning. Var bor du? Vart flyttade du?

Imorse var det är kallt, isigt kallt när jag gick till tandläkaren. Det kom till och med några flingor av snö. Redan på morgonen var det försening, tio minuter. Ny tandsköterska och en tandläkare som inte pratar särskilt bra svenska och dessutom väldigt tyst, ingen bra kombo, men jag förstår varför de var sena. Tandsköterskan frågade om och sa hela tiden, vänta nu, så det tog sin lilla tid att dokumentera mina tänder. Jag ska kanske vara glad att de ännu är många, men de är lappade och lagade med lite av varje, och på alla håll och kanter. Nu påstod hon att jag har karies under två lagningar! Det låter inget vidare, men det är bara att bita ihop. Omständigt blev det och lång tid tog det, och länge dröjer det innan jag får komma nästa gång.

Jag var på dåligt humör när jag kom hem, och hade stressat till mig lite huvudvärk. Den tandsköterskan hade jag blivit galen på. Lyssnade klart på Spinnsidan, som var en trevlig och småputtrig historia om två väninnor och deras eskapader på Gotland. Just växlingen mellan godländska och norrländska gjorde berättelsen ännu bättre. Väninnorna Mirjam och Hervor bor granne med Sylve och hans mamma på en lantgård. Det händer mycket under sommaren i byn Kajpe Kviar. Den lille pojken Emanuel som bor hos ”Tant mamma”, Kajsa har det inte lätt. Damerna tar sig an Bosse som blivit utslängd av sin fru Loella. De hjälper honom tillrätta. Läs eller ännu hellre, lyssna på berättelsen om Mirjam och Hervor.  Spinnsidan

Sen var det dags att gå till simhallen. Idag stoppade jag även med mina rosiga tofflor. Jag klädde mig i fodrade byxor, tjocka parkasen och tjocka vantar, hade luvan uppfälld eftersom det var iskallt. Under en diadukt (ska naturligtvis vara viadukt som uppmärksammats av läsare), bakom en betongpelare stod en polis i uniform och pälsmössa med öronlappar. Läser jag för mycket deckare? Varför stod han där? Hur länge hade han stått där? Var det en riktig polis? Jag vet bara, att vem det än var så frös han.

I badet var det härligt. På vägen ut glömde jag min baddräkt men kom på det innan jag gick. Då berättade en dam att hon glömt sin baddräkt för några veckor sedan. Dagen efter var hon tillbaka för att leta efter sin baddräkt. Den fanns ingenstans. Hon undrade vem som ville ha en baddräkt i storlek 48 som dessutom var i dåligt skick? Damen går hos Viktväktarna och hade tänkt köpa ny, en storlek mindre baddräkt senare. Nu vet jag inte vilken storlek hon hade på den nya baddräkten, men den är fin. Tråkigt när allt löst är allmän egendom, för somliga.

Den baddräktsbestulna damen kunde berätta om cykelbeståndet i vår gemensamma bostadsrättsförening. Efter inventeringen, där vi alla fått märka våra cyklar, hade föreningen samlat in 54 cyklar som inte var märkta. Det fanns bland dessa cyklar ca tio barncyklar. Cyklarna var av varierande kvalitet, från nya cyklar till mer eller mindre slaktade cyklar. Nu ska cyklarna förvaras i föreningen i tre månader innan de får skickas vidare. I mina öron låter det märkligt, att lämna sin cykel när man flyttar eller varför nu cykeln lämnats. Barncyklar trodde jag kanske att ägarna var mer rädda om, för det är inga billiga grejer. Kom sen inte och säg att de har dåligt med pengar.

Våren – skynda dig tillbaka!

8 tankar om “Våren – vart tog du vägen?

 1. Men du ska väl inte bita ihop om du har karies, du ska väl öppna så de kommer åt att laga??? 😉
  Vad är en diadukt?
  Usch, jag är övertrött och däckar snart.

  • Bra påpekande, fel uttryck, bita ihop passar så klart inte i sammanhanget. Jag menar att jag gillar inte när tandläkaren borrar i min tand därför att det gör ont, men jag ”biter ihop”, inte bokstavlig utan mentalt.
   Har ni inga viadukter i Uppsala? En viadukt är en bro som leder en väg, järnväg eller spårväg över till exempel en väg, ett vattendrag eller en dalgång, i detta fallet en väg som leder över en väg.
   Ingen bra början på veckan med övertid. Hoppas det blir en bättre dag imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s