Lika inför lagen?

Är vi det, lika inför lagen? Nej, det är vi inte, anser jag. Den som redan har pengar och har råd med en advokat är den som vinner. Den som inga pengar har, han får gå med rumpan bar. Ja, det är nästan så man tror det. Rättshjälp brukar inte heller den fattige omfattas av eller ha rätt till, av olika anledningar. Det kan till exempel vara fel typ av ärende.

För min del är det för sent att bli advokat men vill du tjäna mycket pengar, bli advokat! Ta dig an stora mål, så är du försäkrad inte bara en rättegång utan en till, eftersom alla, i princip alla, stora eller större mål överklagas av såväl åklagare som dömd.

I min enfald trodde jag att tingsrätten redan när ansökan, anmälan eller vad det nu kan vara som kommer in, gör en bedömning av om det är rätt person som klagar, om anmälan kommit in i rätt tid och liknande enkla saker som gör att en förhandling slipper genomföras. Varför dra igång en rättegång, med part och motpart, advokater och den tid det tar för domstolspersonalen att genomföra en rättegång som redan på förhand kommer att avvisas? I mina öron låter det som ett vansinnigt slöseri med både tid och pengar. Det gynnar bara en redan välbetald advokat.

Det ärende som nu fått mig att gå i taket är rättegången mot Ölands djurpark. En polsk gästarbetare har anklagat parken för diskriminering. De utländska gästarbetarna, både polacker och bulgarer, har fått jobba betydligt fler timmar per vecka än de svenska arbetarna. Gästarbetarna har fått äta djurmat, i vissa fall. Den ensamme polacken som stämt djurparken hade inte råd med en advokat. Däremot kom den välbärgade djurparksdirektören med advokat. Polackens uppgifter har styrkts av ett stort antal personer. Djurparken har även varit i blåsväder för sitt sätt att behandla djuren. Det är även känt att parken utnyttjar skolungdomar genom att låta dem provjobba gratis och sen inte få jobb. Satt i system så kan parken få ungdomar att jobba gratis en stor del av sommaren.

Vad hände i den nu slutförda rättegången med den ensamme polacken på ena sidan och den stora djurparken på den andra sidan. Rätten kommer fram till att avvisa polackens anmälan som för sent inkommen!!! Det måste de ha sett redan när anmälan kom in och redan då avvisat ärendet, istället för att dra igenom hela rättegången och sedan avvisa. Eftersom polacken förlorade, om man kan säga så när ärendet inte är prövat i sak, får han betala den redan rika djurparlsägarens rättegångskostnader på en bra bit över 100 000 kronor!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s