Svartbröd

Än hinner du baka svartbröd till jul. Svartbröd är ett mörkt, saftigt och väldigt gott bröd med hård skorpa. Brödet passar perfekt till julmaten.

Jag bakade mina bröd igår. Det är busenkelt att baka, kräver endast en del passning av ugnen.

Ingredienser:                                                                                CIMG0238             

1 paket jäst

1,2 kilo mörkt lantbrödsmjöl

2 teskedar av vardera anis och fänkål

1 liter mjölk

1 matsked salt

2½ deciliter sirap

några deciliter vetemjöl

Dag 1: Häll i mjöl, salt och kryddor i assistenten. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Häll i mjölken, sirapen och den upplösta jästen.

Arbeta degen kraftigt. Tillsätt vetemjöl så det blir en fast deg. Täck över degen och låt den jäsa över natten (10 grader).

Dag 2: Knåda degen och forma till två stora limpor, lägg i tvålitersformar. Täck över och jäs i en-två timmar.

Grädda limporna i 175 grader i en timme.

Sänk värmen till 50 grader och grädda i ytterligare en och en halv timme.

Stäng av ugnen och låt bröden stå kvar i ugnen i en timme.

Känn så bröden inte är kladdiga inuti.

Vira in limporna i dubbla bakdukar och täck sen med plastduk.

Klart! Bröden blir bäst om de får mogna ett par dagar innan du börjar äta av dem.

Bilden kommer när jag kommit överens med kameran. Bröden i bilden är mina surdegsbullar. De är också goda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s