En god lunch håller dig smal

Dagens motionspass blev städning. Med ny påse och nya filter i dammsugaren gick det hur lätt som helst. Jag tänker ofta på vad en klok kvinna på en stresskurs sa: ”låt dammsugaren göra jobbet!” Jag behöver inte trycka och dra med dammsugaren, den gör sitt jobb om jag bara talar om var den ska suga. Som vanligt smyger katten runt, så fort jag trycker igång dammsugaren smyger hon förbi och in under sängen. När jag kommer in i sovrummet smyger hon på nytt förbi och sen hittar jag henne bakom teven! Vi trivs ihop, katten och jag, vi småpratar och sitter bredvid varandra på kvällarna vid teven.

Skatteverket har fått vad de ville ha i slutskattebeskedet. Nu hoppas jag det dröjer länge innan de vill ha mer. Annars är det ganska vanligt att den som redan har, vill ha mer!

Hur kommer det sig att de matglada fransmännen tillhör de smalaste i Europa? Den frågan har den franske sociologen Claude Fischler försökt att besvara i en rad studier som jämför matvanorna och attityderna till mat i Frankrike respektive USA, det land som har den fetaste befolkningen i västvärlden.

När amerikanerna talat om mat, talar de om näringsvärde och hälsa. Det är bara fett, proteiner och kalorier. När fransmännen talar om mat, talar de om smak och kvalitet. Fransmännen talar om att sitta till bords och dela en god måltid.

För att illustrera måltidernas betydelse har nu EU-organisationen Food låtit Sifo undersöka saken i Sverige. Det visade sig att feta personer, med ett BMI över 30, är sämst på att ta lunchrast. Hela 15 procent av dem äter aldrig lunch över huvud taget. Motsvarande siffra bland normalviktiga är fyra procent.

Avsnittet om de olika matvanorna är hämtat från dagens blad, Barometern, som är semestertunt för tillfället.

Som med allt annat får man ta resultaten med en nypa salt. Jag tänker på Carin Götblad som berättade i teve att hon i stort sett inte äter något annat än en stor middag sent på kvällen, och i princip samma maträtt dag ut och dag in. Hon är smal. Vi kanske borde äta lunch sittande vid ett bord bara för att gå ner i varv och lämna jobbet för en stund, och gärna tillsammans med en trevlig kollega eller vän.

Idag blir det fika med U som fyllt år men då firade på annat håll. Det kan bli en bulle liknande den på bilden.

Fruktsalladen tar jag till mellanmål.

 

6 tankar om “En god lunch håller dig smal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s