Vilan – en outnyttjad sysselsättning

Marianne Wilöf, chefredaktör för tidningen PS skriver så här om vilan:

”När vilade du senast? Jag menar inte när du sov senast, utan när du gick och la dig på sängen bara för att det var skönt, kände dig alldeles onyttig och flöt bort i en skön halvslummer, till hälften sömn, till hälften vakenhet? När tillät du dig att lyssna till kroppens signaler? Tillät dig bara var.

När jag var barn vilade de vuxna. Varje söndag efter lunch gick mina föräldrar och la sig och vilade. Även vi barn skulle vila, åtminstone skulle vi vara tysta och lugna. Så där en timme, eller så.

Vila står i motsats till aktivitet, på samma sätt som ljus till mörker och dag till natt. Båda är en förutsättning för varandra. Våra liv rymmer aktiviteter, från mogron till kväll. Till och med våra barn är så uppbokade i sina kalendrar, att forskarna har upptäckt att stressen smugit sig in i deras liv på ett ytterst negativt, och i längden, skadligt sätt.

Människor har i alla tider haft en vilodag i veckan, för att få balans i livet. Men inte nu längre. Livet pågår som vanligt på söndagarna; affärerna är öppna, vi handlar, tvättar, shoppar. Men vi behöver inte stödja en sådan utveckling. Tänk igenom vad som gynnar dig och vad som slukar din energi. Säg ja till vila och återhämtning, vilket indirekt betyder att du säger ja till dig själv. Det är sånt som får självkänslan att växa. Återerövra söndagen och gör den till din dag och den vilodag den är avsedd att vara!”

Här är cikorian, blomman är lika blå som himlen. Cikorian är en ört. Den växter vilt i sydligaste Sverige samt på Öland och Gotland. Den växter oftast vid vägkanter. Bladen kan användas i sallad och roten användes förr som kaffesurrogat, och medicinskt används den mot bland annat gikt.

I dag är det söndag, och alltså vilodag. Det är vad jag ska använda denna söndag till, återhämtning. Vad ska du göra denna söndag?

Dagen ord på vägen: I mörkret ser man ibland det man vill se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s